Sex Etter Hjerteinfarkt

Hvor trygt er det å ha sex etter hjerteinfarkt?

Dersom du har overlevd et hjerteinfarkt, er du muligens litt bekymret for om når du kan ha mer action på soverommet. Dette er et spørsmål som mange som har lidd et hjerteinfarkt har spurt seg selv, og selv legene deres har ikke kunnet gi dem ordentlige svar.

Dette spørsmålet er kanskje ikke bare hos dem som har hatt hjerteinfarkt, men også hos dem som har hatt åpent hjerte vaskulær bypass kirurgi, eller som har fått satt in en arteriell stent. Disse hjerteproblemene og bekymringene vil som regel dukke opp når gjenopptakelsen av seksuell aktivitet vurderes.

Studier og forskning i USA har gjort eksperter i stand til å publisere retningslinjer og anbefalinger for å hjelpe leger med å diskutere disse problemene med bekymrede pasienter.

Spørsmål og svar om å gjenoppta sex etter et hjerteinfarkt

Du føler deg kanskje i form etter et hjerteinfarkt, og har kanskje til og med fått klarsignal fra legen til å gjenoppta sex, men kan fortsatt ha noen bekymringer. Her er noen retningslinjer, samlet sammen at medisinske eksperter, som kan hjelpe deg med å ta en informert avgjørelse.

Hvor stressende er faktisk sex på hjertet?

Svar: Dersom du er ung og frisk, er den fysiske innsatsen omtrent det samme som å gå opp to trappeetasjer. Hos eldre mennesker, og spesielt hos dem som har hjerteproblemer, vil det kreve mer innsats. Men studier har vist at uavhengig av hvor gammel eller hva slags kjønn du er, er den største økningen i blodtrykk og hjerterytme kun de 15+/- sekundene under orgasme.

Er sex virkelig trygt etter et hjerteinfarkt?

Svar: Dersom du ikke har symptomer etter et hjerteinfarkt, og kan bestå en stresstest uten å oppleve smerte, kan du gjenoppta action på soverommet. Studier har indikert at mindre enn 1% av alle hjerteinfarkt skjer under seksuell aktivitet.

Hvor snart kan jeg gjenoppta sexlivet mitt etter åpent hjerte vaskulær bypass kirurgi?

Svar: Etter bypass kirurgi, må du vente til brystbenet ditt har grodd. Dette tar normalt sett 6 til 8 uker – og deretter bør du ikke prøve posisjoner som kan legge press på brystet ditt i flere uker etterpå. Den gode nyheten er at dersom du har fått en stent satt inn, som regel gjennom et kateter i skrittet, må du kun vente noen få dager til punkteringsstedet og blåmerkene har forsvunnet.

Når er det utrygt å gjenoppta sex?

Svar: Dersom hjertetilstanden din begynner å forverres, og du opplever økt hjerterytme eller smerter i brystet, bør du avstå fra seksuelle relasjoner frem til tilstanden din har stabilisert seg for å unngå en katastrofe.

Finnes det en måte jeg kan redusere min risiko?

Svar: Selv om risikoen for å få hjerteinfarkt under sex er relativt lav, finnes det måter du kan redusere risikoen enda mer. Bygg opp utholdenheten din ved hjelp av trening, som vil mer eller mindre fortelle deg hvor mye aktivitet du tåler uten å bli for sliten. Gjør trening til en daglig vane for å opprettholde utholdenhet, og hold deg til en sunn diett.

Konklusjon

Forskning har vist at sex, med mindre det finnes alvorlige underliggende medisinske grunner, ikke trigger hjerteinfarkt, og øker heller ikke risikoen for et andre hjerteinfarkt.

Og den gode nyheten er at risikoen ikke endrer seg når du har kommet det fullstendig etter et hjerteinfarkt. Forskere opprettholder også at sex er sett på som en moderat fysisk aktivitet, og kan noen ganger sammenlignes med å ta en kjapp spasertur.