Trichomonas – en Seksuelt Overførbar Sykdom (kjønnssykdom) som du muligens ikke vet om!

Hva er Trichomonas?

Denne vanlige kjønnssykdommen er en encellet parasitt som trives godt i det fuktige miljøet i vagina. Når den studeres gjennom et mikroskop, ser de ut som bitte små rokker, vifter med de lange halene sine mens de raser frem og tilbake.

Det er en utrolig smittsom kjønnssykdom, som spres ved seksuell kontakt, og studier har vist at kvinner ofte har infeksjonen i noen måneder før symptomene utvikler seg. Denne kjønnssykdommen kan påvirke både kvinner og menn.

Trichomonas spres via alle typer seksuell kontakt – vaginal, oral, anal, og selv berøring av kjønnsorganer.

Hva er symptomene på denne kjønnssykdommen?

Tegn og symptomer på trichomonas

Irritasjon og kløe i kjønnsområdet.

Vaginal utflod som kan være hvit eller grønnlig, lukte vondt, og enten er tynn eller skummete.

Menn vil ha utflod fra penisen, som kommer gjennom urinrøret.

Begge kjønn vil oppleve brennende smerte under urinering.

Det kan også forekomme ubehag under sex.

Dersom du har vaginal eller penil utflod, er det viktig å besøke legen din for å etablere om det er trichomonas, eller et annet infeksjonsproblem.

Hvordan diagnoseres Trichomonas?

Diagnosen er relativt enkel, og kan inkludere følgende:

Mikroskopisk undersøkelse for parasitter fra en prøve som tas fra vaginal eller penil utflod.

En bekkenundersøkelse.

En kulturtest ved å bruke urin eller en utflodsprøve, som vil dyrkes i et laboratorium. Til tross for at det kan ta en uke for parasitten å vokse til den er stor nok til å ses, er det den mest definitive testen. Av ukjent grunn, har noen mikroskopiske tester vært negative, mens kulturtesten har avgitt et positivt resultat.

Noen risikoer assosiert med Trichomonas

Forskning har vist at du kan ha større risiko for å få HIV, dersom du blir eksponert til infeksjonen.

Dersom du allerede har HIV, er det også større sjanse for at du overfører det til seksualpartneren din.

Gravide kvinner med udiagnotisert og ubehandlet trichomonas har større risiko for premature fødselsproblemer, og en risiko for lav-fødselsvekt fullstendig svangerskapsbaby.

Dersom du har symptomer, er det viktig å få diagnosen og behandling så raskt som mulig, ellers kan det hende at denne veldig smittsomme kjønnssykdommen aldri forsvinner!

Den gode nyheten

Den gode nyheten er at trichomonas ikke er livstruende, og det finnes ikke bevis for at den kan skade reproduksjonssystemet. Det å leve med utfloden, den vonde lukta, og ubehaget under samleie, derimot, kan ha en negativ innvirkning på din libido og sexlivet ditt.

Flere gode nyheter er at det kan behandles vellykket med antibiotika som brukes til å behandle parasitt- og bakterieinfeksjoner. Legen din kan skrive ut en antibiotikakur, og når du har fullført kuren, kan man ta flere tester for å sikre at infeksjonen er borte.

Ikke ha sex mens du er under behandling, med mindre du bruker kondom. Fortell alltid partneren din om din trichomonas-status, ettersom han eller hun også bør testes.